02/09/2021

Energiemanagement bij kankerbehandeling

Wandelcoach Patricia over energiemanagement tijdens en na behandeling van kanker: van knettermoe van angst naar ontspannen en meer energie.

Wandelcoach en ACT Coach Blog

Alsof je dagelijks door duinzand fietst: ken je dit gevoel?

Ben jij vaak al knettermoe bij het opstaan? Zie je huizenhoog op tegen ontbijten en douchen? Zo ontzettend moe dat je oprecht opziet tegen de rest van de dag?

In deze blog vertel ik je hoe je je energieker kunt gaan voelen, zodat je meer kunt doen waar jij je goed bij voelt.

Als je voor kanker wordt of bent behandeld, dan heb je vaak je zorgeloosheid achter je gelaten. Angst voor de toekomst maakt je onzeker. Verdriet of frustratie over je aanhoudende vermoeidheid reizen mee op je bagagedrager.

Angst is funest voor je energie. Alsof je voortdurend door duinzand fietst.

Eén van de meest gebruikte manieren om met angst om te gaan is om het gevoel van angst te negeren. “Doen alsof er niets aan de hand is”. Dat geeft heel kort, heel even maar, een beetje lucht, maar helaas vreet deze strategie heel veel energie. Heb jij wel eens een bal onder water geduwd en daar proberen te houden? Grote kans dat het je uiteindelijk niet lukte, jij veel kracht had verbruikt en de bal je uiteindelijk alsnog om de oren vloog.

Er zijn manieren om energie vriendelijker met je angst om te gaan. De kracht die jij nodig hebt om de angst weg te drukken, kun je ook gebruiken om te accepteren dat de huidige situatie “rottig” is en te erkennen dat het gevoel van angst heel normaal is voor deze situatie. Je zult ervaren dat je door het niet langer negeren van de angst je nu alle kracht, die je eerder nodig had om deze gevoelens weg te drukken, overhoudt voor datgene wat jij heel belangrijk vindt. Om die activiteiten te ondernemen met diegenen die jou zo dierbaar zijn. Zodat je in de ochtend meer en meer energie overhebt, om de dingen te doen waar jij energie van krijgt.

Laat het me weten of het jou helpt. Je kunt me een mailtje of appje sturen.

Schrijf in voor de nieuwsbrief

Enkele keren per jaar stuur ik je een nieuwsbrief met nieuwe inzichten en verhalen. Je kunt je op ieder moment afmelden van de nieuwsbrief.