02/02/2021

Kanker leidde tot liefde voor ACT

In de strijd tegen kanker kwam ik in contact met ACT – Acceptance and Commitment Therapie – het werd mijn tweede natuur.

Wandel en ACT Coach Kortenhoef Patricia Roobol

Ik heb leren dansen in de regen in plaats van te schuilen voor de regen.

Ook altijd gedacht dat elke arts een ochtendmens is?

Op de poli bij het VUmc trof ik deze olijke KNO-arts, die mij bekende er niet aan te kunnen wennen dat zijn wekker zo vroeg gaat. Om dan direct scherp, alert en empathisch voor zijn patiënten te zijn, was wel een dingetje.

Lang verhaal, kort: hij vroeg me, na allerlei avontuurlijke medische onderzoeken, waarbij ik geen krimp had gegeven, heel verbaasd of ik echt bang was voor zijn kundige voorstel om een experimentele behandeling te ondergaan. Ja, zei ik dapper. Ik ben bang.

Hij stuurde me -in overleg- door naar een opgewekte medisch psychologe, uiteraard wel een ochtendmens. Zij was net bezig een training te organiseren. Mindfulness based stressreduction  Of ik interesse had? Nou en of!

Voluit leven heet de training. We leerden Acceptance and Commitment Therapy (ACT) waarvan mindfulness onderdeel is. Een gemêleerd gezelschap: MS-patiënten, mensen met diabetes, een vrouw in diepe rouw omdat ze haar tweelingdochtertje verloren had.

8 weken lang ontweek  ik het geflirt van een galeriehouder in een rolstoel, lachte ik met een lieve advocate, huiverde ik mee met een society schoonheid en waren we allemaal bezorgd om een jonge studente, die niet op kwam dagen.  Ik leerde de verhalen achter de “labels en diagnoses” kennen.

Met die experimentele behandeling kwam het nooit goed: mijn exotische zwelling in mijn hals verdween vanzelf.

Wat niet verdween, was mijn prille liefde voor Acceptance and Commitment Therapie:  Het werd mijn tweede natuur. Ik heb leren dansen in de regen in plaats van te schuilen voor de regen.

Hardop dromen, plannen maken en ook weer aanpassen: zo flexibel word je met ACT als vanzelf.

Ook als avondmens kun je uitstekend functioneren met een wekker die je uit je slaap rukt.

Kiezen wordt een eitje, zodra je weet wat jij het allerbelangrijkste vindt in jouw leven.

Weet jij wat je het allerbelangrijkste vindt in het leven?

Schrijf in voor de nieuwsbrief

Enkele keren per jaar stuur ik je een nieuwsbrief met nieuwe inzichten en verhalen. Je kunt je op ieder moment afmelden van de nieuwsbrief.